Οι τάσεις που θα επικρατήσουν στα υλικά για το 2021

Από την Αθηνά Πεντεφούντα, Αρχιτέκτονα – Μηχανικό & τη Νέλη Σαμαρά, Αρχιτέκτονα – Μηχανικό MSc MSc DipArchNTUA ARB.

Οι τάσεις που θα επικρατήσουν στα υλικά για το 2021

Υλικά! Η επέλαση της πανδημίας έχει επηρεάσει τον τρόπο ζωής μας και τις ανάγκες μας. Επειδή πολλοί από εμάς δουλεύουμε και μαθαίνουμε από το σπίτι, η χρήση φυσικών υλικών όπως μάρμαρο, ξύλο, τσιμεντοκονία, αλλά και των πιο ‘ευτελών’ όπως φελλός, ψάθα, καλάμι, rattan, δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας στους προσωπικούς μας χώρους. Τα φυσικά υλικά προσθέτουν μια ανθρώπινη διάσταση στο περιβάλλον μας, η οποία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία και την ευτυχία μας. Επιπλέον τα υλικά που σέβονται το περιβάλλον είναι ανερχόμενη τάση τα τελευταία χρόνια, biodegradable, bioplastics, sustainable υλικά σε έπιπλα και επιφάνειες.

1. Μάρμαρο. Είναι ένα από τα πιο κλασσικά υλικά δομής και διακόσμησης. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα δυνατό comeback στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση. Έχει πολλές εφαρμογές, οι πιο συνηθισμένες σε δάπεδα, σκάλες και μπάνια. Τώρα πια είναι τοπ επιλογή των μεγαλύτερων εταιριών για έπιπλα (τραπεζαρίες, coffee tables, κονσόλες), κουζίνες ακόμα και διακοσμητικά αλλά και εσωτερικές ορθομαρμαρώσεις. Δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας, κάνει αντίθεση στην υφή με τα υπόλοιπα ζεστά υλικά που έχει συνήθως ένας χώρος και αντανακλά το φως.

2. Ξύλο. Φυσικό υλικό που εισάγει μια αίσθηση ζεστασιάς και δίνει χαρακτήρα, ενώ λειτουργεί εξίσου καλά σε μοντέρνες και παραδοσιακές κατοικίες. Το 2021 οι ανοικτόχρωμες αποχρώσεις του ξύλου είναι στο προσκήνιο.

3. Τσιμεντοκονία. Ένα υλικό που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, ειδικά στα νησιά μας, από τα πολύ παλιά χρόνια. Φυσικό υλικό, με φυσική φθορά και παλαίωση μετά την εφαρμογή του. Λύνει πολλά αισθητικά προβλήματα, γιατί όντας χυτό υλικό έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να ενοποιήσει διαφορετικές επιφάνειες όπως δάπεδα, τοίχους, πάγκους κλπ.

4. Φυσικά οργανικά υλικά, vegetable fibers. Υλικά που θεωρούνται “ταπεινά”, πιο ευτελή, όπως γιούτα, άχυρο, φελλός, μπαμπού, καλάμι, θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο από ποτέ τα επόμενα χρόνια. Η φύση εισέρχεται στους εσωτερικούς χώρους δημιουργώντας μια αίσθηση ηρεμίας και ισορροπίας.

5. Βιοδιασπώμενα υλικά, bioplastics. Τα sustainable, re-used υλικά και τα υλικά με χαμηλές επιπτώσεις στο περιβάλλον, μια σχεδιαστική τάση των τελευταίων ετών, συνεχίζει και το 2021. Save the planet!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο positivelife.gr