Η Iδιαίτερη Αρχιτεκτονική των Apple Stores – Δίνοντας Νέα Πνοή σε Ιστορικά Κτίρια

Από τη Νέλη Σαμαρά, Αρχιτέκτονα Μηχανικό MSc, MSc DipArchNTUA ARB.

Η Iδιαίτερη Αρχιτεκτονική των Apple Stores
Δίνοντας Νέα Πνοή σε Ιστορικά Κτίρια

Η εταιρία τεχνολογίας Apple είναι γνωστή για τις καινοτομίες της όσον αφορά τον τομέα της τεχνολογίας. Τα καταστήματα λιανικής της εταιρίας ανά τον κόσμο, αποτελούν πόλο έλξης, όχι μόνο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αλλά και για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους.

Με αφορμή το νέο κατάστημα της εταιρίας στο Tower Theatre στο Downtown Los Angeles θα αναφερθούμε σε μια ιδιαίτερη κατηγορία Apple Stores που έδωσαν νέα “ζωή” σε ιστορικά κτίρια, τα οποία και αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και πλέον επαναλειτουργούν ως καταστήματα λιανικής της εταιρίας, σε συνεργασία με το διάσημο αρχιτεκτονικό βρετανικό γραφείο Foster + Partners.

Apple Tower Theatre, Los Angeles

Στη διασταύρωση της Eighth Street και του Broadway, το Tower Theatre ήταν το πρώτο θέατρο στο Λος Άντζελες για την προβολή κινηματογραφικών ταινιών με ήχο. Κτίστηκε το 1927, σε σχέδια του Αμερικανού αρχιτέκτονα S Charles Lee σε στυλ μπαρόκ, αλλά παρέμενε κλειστό από το 1988. 

Οι Foster + Partners, σε συνεργασία με το City of Los Angeles και εξειδικευμένους συντηρητές, ανέλαβαν την ανακαίνιση του ιστορικού αυτού κτιρίου. Ο σχεδιασμός επιδιώκει να δώσει ξανά ζωή σε ένα από τα πιο ιστορικά θέατρα του Λος Άντζελες, δίνοντας στο κτίριο έναν νέο σκοπό και αποκαθιστώντας τη χαμένη του δόξα.

Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση του γωνιακού πύργου του θεάτρου, της πρόσοψης από τερακότα του Tower Theatre και του θόλου που εκτείνονταν επάνω από την Broadway. Στο εσωτερικό του κτιρίου, η μεγαλοπρεπής αίθουσα εισόδου σχεδιασμένη στο στυλ της Όπερας του Παρισιού του Charles Garnier, με μπρούτζινα κιγκλιδώματα και μαρμάρινες κολόνες, αποκαταστάθηκε στο παλαιό μεγαλείο της. Στο κέντρο του ιστορικού κτιρίου βρίσκεται το Forum, ένας μεγάλος χώρος λιανικής με οθόνη προβολής κρεμασμένη στην αναπαλαιωμένη καμάρα, όπου ήταν κάποτε η οθόνη του κινηματογράφου.

 

Τα αυθεντικά μπαλκόνια του κινηματογράφου παρέμειναν ως έχουν και ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως αμφιθέατρο για καθημερινά εργαστήρια δεξιοτήτων και παρουσιάσεις από τοπικούς κινηματογραφιστές και μουσικούς. Τα αυθεντικά καθίσματα του κινηματογράφου στο ανώτερο επίπεδο αποκαταστάθηκαν και ο χώρος μετατράπηκε στο Genius Bar. Το εντυπωσιακό αυθεντικό παράθυρο με βιτρό επίσης αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή, καθώς και η τοιχογραφία του ουρανού επάνω από τον διπλού ύψους χώρο του κτιρίου. Το κτίριο αναμένεται να αποτελέσει μαγνήτη και έμπνευση για το κοινό που θα το επισκεφθεί, καθώς το κτίριο θα αποτελεί έναν σύγχρονο χώρο θεατρικών εκδηλώσεων στην καρδιά της πόλης.

Apple Via del Corso, Rome

Μέσα στο 2021 ολοκληρώθηκε επίσης από το ίδιο γραφείο των Foster + Partners, η αποκατάσταση και μετατροπή του Palazzo Marignoli  στο κέντρο της Ρώμης,  σε Apple Store. Το Apple Via del Corso είναι το μεγαλύτερο Apple Store στην Ευρώπη. Το κτίριο βρίσκεται σε μια τοποθεσία όπου τον 16ο αιώνα υπήρχε μια εκκλησία και ένα μοναστήρι. Το σημερινό κτίριο Palazzo Marignoli κατασκευάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Salvatore Bianchi το 1870 και ήταν η κατοικία του Marquis Filippo Marignoli. Τον 19ο αιώνα έγινε η προσθήκη της κύριας σημερινής όψης του κτιρίου από τον αρχιτέκτονα Giulio Podesti.

Το Palazzo στέγαζε επίσης και το Caffè Aragno, από το 1890-1955, ένα μοντέρνο σημείο συνάντησης για συγγραφείς, δημοσιογράφους και πολιτικές προσωπικότητες.

Η βασική ιδέα του σχεδιασμού ήταν η ανάδειξη της συναρπαστικής και πολυεπίπεδης ιστορίας του κτιρίου και του μεγαλείου του, αποκαλύπτοντας ζωγραφισμένες οροφές και τοιχογραφίες από τη δεκαετία του 1890 σε συνδυασμό με μοντέρνα έργα τέχνης γκράφιτι, από τη δεκαετία του 1950. Τα μεγάλα έργα ζωγραφικής στις οροφές από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 από τους Fabio Cipolla και Ettore Ballerini έχουν επίσης ανακαινιστεί και ενσωματωθεί πάνω από τους μαρμάρινους εσωτερικούς χώρους.

Η πρόσοψη προς τη Via del Corso έχει επίσης αποκατασταθεί προσεκτικά, με τα μεγάλα παράθυρα που επιτρέπουν θέα στο κατάστημα και προς την όμορφη εσωτερική αυλή. Ο χώρος σε στιλ φόρουμ θα χρησιμοποιηθεί για κοινοτικές εκδηλώσεις, καταλαμβάνοντας την πρώην αίθουσα χορού του Palazzo.

Δένδρα τυπικά ρωμαϊκά φυτεύτηκαν στην εσωτερική αυλή σαν αναφορά στο παλιό μοναστήρι του 16ου αιώνα, δημιουργώντας μια γαλήνια ατμόσφαιρα που προσφέρει μια  ανάπαυλα από τον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο.

Apple Carnegie Library, Washington DC

Το 2019 οι Foster + Partners σε συνεργασία με την Apple design team και τους Beyer Blinder Belle μετέτρεψαν ένα από τα χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτίρια της Αμερικανικής πρωτεύουσας, σε έναν κομψό σύγχρονο χώρο λιανικής πώλησης, αναδεικνύοντας το κτίριο και επιστρέφοντας το αρχικό μεγαλείο του.

Το Apple Carnegie Library, βρίσκεται στην πλατεία Mount Vernon. Χτίστηκε το 1903 σε σχέδια των Ackerman & Ross, σε στυλ Beaux-Arts και ήταν η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της Ουάσιγκτον. Το κτίριο έχει εξυπηρετήσει διάφορους σκοπούς από τότε που η βιβλιοθήκη μετακόμισε τη δεκαετία του 1970. Τα τελευταία 15 χρόνια παρέμενε παραμελημένο, παρά το γεγονός ότι είχε χαρακτηριστεί ως ιστορικό ορόσημο.

Το διατηρητέο κτίριο Beaux-Arts αποκαταστάθηκε στο προηγούμενο μεγαλείο του, ενώ ολόκληρη η παλέτα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στο εσωτερικό επιλέχτηκε για να ταιριάζει στο ιστορικό περιβάλλον, εμπνευσμένο από τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες των αρχών του 20ου αιώνα του κτιρίου.

Η νότια είσοδος, η οποία ήταν η αρχική είσοδος στη βιβλιοθήκη, βρίσκεται μπροστά από μια μεγάλη πλατεία που φιλοξενεί δημόσιες συναυλίες και εκδηλώσεις. Η καρδιά του κτιρίου έχει μετατραπεί σε έναν χώρο διπλού ύψους, που καλύπτεται από ένα νέο φεγγίτη που φέρνει φυσικό φως στους εσωτερικούς χώρους. Το φόρουμ αποτελεί τον ζωντανό, δημιουργικό κόμβο του κτιρίου και χώρο έμπνευσης.

Η Apple Carnegie Library πλέον συνεχίζει τις παραδόσεις του ιστορικού κτιρίου δημιουργώντας μια νέα πλατφόρμα για μάθηση, δημιουργία και τέχνη για μια νέα γενιά.

Apple Champs-Élysées, Paris

Η Champs-Élysées είναι μια από τις πιο διάσημες λεωφόρους στον κόσμο. Είναι μια γιορτή της παριζιάνικης αστικής ζωής και συνοψίζει το διαχρονικό πνεύμα αυτής της μεγάλης πόλης. Το 2018, οι  Foster + Partners με σεβασμό στις διασωθέντα στοιχεία του ιστορικού κτιρίου, αποκατέστησαν και δημιούργησαν έναν αρμονικό συνδυασμό του παλιού με τους δυναμικούς σύγχρονους εσωτερικούς χώρους.

Το Apple Champslysées αιχμαλωτίζει την ουσία της πολυσύχναστης μητρόπολης δημιουργώντας μια μοναδική εσωτερική αυλή μέσα σε μια “συλλογή” αστικών παριζιάνικων διαμερισμάτων, που συνδυάζει προσεκτικά την πλούσια ιστορία του κτιρίου με τους σύγχρονους, φιλόξενους και γεμάτους φως χώρους.

Η εσωτερική αυλή η οποία είναι προσβάσιμη δια μέσου ενός περάσματος του 19ου αιώνα, με χώρους προβολής και στις δύο πλευρές, είναι διάσπαρτη με μεγάλα ώριμα δέντρα.

Μια εντυπωσιακή “καλειδοσκοπική” οροφή αποτελούμενη από πυραμίδες με καθρέφτη που αντανακλούν το λαμπερό φως του ήλιου στις εσωτερικές προσόψεις και στον κάτω όροφο, προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο χώρο. Τα ηλιακά πάνελ που καλύπτουν την οροφή, αντανακλούν κατακερματισμένες εικόνες από τα γειτονικά κτίρια με έντονες αναφορές στον Κυβισμό. Οι αντανακλάσεις αυτές αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι ο χώρος αποκτά μια υπέροχη δυναμική. Με αυτό τον τρόπο η εσωτερική αυλή γίνεται ο κατάλληλος χώρος για εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές ομιλίες και διαλέξεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο positivelife.gr