Wellness & Nature Retreats

Από τη Νέλη Σαμαρά, Αρχιτέκτονα – Μηχανικό MSc MSc DipArchNTUA ARB.

Wellness & Nature Retreats

Οι γρήγοροι ρυθμοί του 21ου αιώνα οδήγησαν σε μια ανισορροπία μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου για τους κατοίκους των πόλεων. Μετά την επέλαση και της πανδημίας, παρατηρήθηκε άνοδος στα ψυχικά και σωματικά προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Η ευεξία, σωματική και πνευματική και η σημασία της για μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή, βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο. Ο όρος ευεξία δεν αναφέρεται μόνο στην απουσία ασθένειας, αλλά σε μια ολιστική ισορροπία του νου, του σώματος και του πνεύματος.

Ως αποτέλεσμα, διακρίνουμε πλέον μια γρήγορη άνοδο στον τομέα του τουρισμού ευεξίας (wellness tourism), καθώς οι άνθρωποι απαιτούν μια πιο προσιτή και ολιστική βιωματική εμπειρία, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Παλαιότερα οι διακοπές ήταν μια δικαιολογία για να αφήσουμε τη διατροφή και τις προπονήσεις μας στο σπίτι. Στη σημερινή εποχή όμως, σχεδιάζουμε ταξίδια με επίκεντρο τη χαλάρωση, αλλά κυρίως την αυτοβελτίωση και την ευεξία. Τα ταξίδια ευεξίας (Wellness travel), έχουν γίνει ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς του τουριστικού κλάδου και τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα αρχίζουν πλέον να προσαρμόζονται στις νέες εξελίξεις.

Ο σχεδιασμός των μονάδων αυτών βασίζεται σε ιδέες και εφαρμογές που προωθούν χώρους και περιβάλλοντα που προσφέρουν ευεξία και δημιουργούν μια θεραπευτική και καθηλωτική εμπειρία για τον χρήστη, διαμέσου της αρχιτεκτονικής.  Άλλωστε ο σχεδιασμός με στόχο την ευεξία και το well being των ανθρώπων είναι θεμελιώδης αρχή της.

Συναντάμε retreats σε ποικίλα και διαφορετικά μέρη του κόσμου: στην Αφρική, την Ασία, την Νότια Αμερική, κάποια και σε πιο απομακρυσμένα από τον πολιτισμό μέρη, αλλά και στην Ευρώπη σε περιοχές όπως οι Άλπεις και φυσικά και στην Ελλάδα. Οι επιλογές είναι  πολλές και διαφορετικές, ανάλογα με το τι θέλει και προσδοκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Πάραυτα όλα διέπονται από κάποιες κοινές αρχές στον τρόπο σχεδιασμού και λειτουργίας τους. Αρχικά η σχέση του Retreat με το φυσικό τοπίο και την τοποθεσία παίζει σημαντικό ρόλο, προς την κατεύθυνση αυτή, και θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική.

Η κίνηση μεταξύ του φυσικού και του τεχνητού, του εσωτερικού με το εξωτερικό, θα πρέπει να είναι ρευστή και απρόσκοπτη στο βαθμό που να δημιουργείται ένας συνεχές “κέλυφος”. Επιπλέον οι συνδυασμοί φωτός και σκιάς, ανοιχτών και κλειστών χώρων θα πρέπει να δημιουργούν μια ιδιαίτερη αισθητηριακή και αναζωογονητική εμπειρία στους χρήστες. Επίσης τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και η μορφολογία της κατασκευής θα πρέπει να συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο και να δημιουργούν συναισθήματα και μνήμες. Στόχος κάθε φορά είναι η δημιουργία ενός χώρου που θα προσφέρει ένα “καταφύγιο” για ξεκούραση, χαλάρωση και επανασύνδεση.

Οι άνθρωποι αποζητούν πλέον τη σωματική δραστηριότητα και αναζητούν όλο και περισσότερο την ευεξία στην άγρια φύση: Η ενσυνείδητη (mindful) κίνηση είναι ένα νέο μότο και οι ταξιδιώτες προσπαθούν να απολαύσουν μονοπάτια πεζοπορίας που άνοιξαν πρόσφατα ή ακόμη και να δοκιμάσουν καινούργια θαλάσσια σπορ. Βέβαια μετά από όλη αυτή τη σωματική δραστηριότητα υπάρχουν οι αίθουσες διαλογισμού και γιόγκα, με ειδικά και εξατομικευμένα μαθήματα, τα spa, οι θερμαινόμενες πισίνες, η σάουνα, οι αίθουσες μασάζ και θεραπείας.

Οι θεραπείες ενσυνειδητότητας είναι η πιο πρόσφατη παγκόσμια τάση και στα spa. Από τη θεραπεία άγριας ζωής έως τις τεχνικές διαλογισμού σε συνεδρίες μασάζ, αυτές οι προσφορές “spa του μυαλού” συνδέονται όλο και περισσότερο με θεραπείες σώματος για απόλυτη αναζωογόνηση.

Οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να διαλέξουν όποια δραστηριότητα τους ταιριάζει κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο retreat. Ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις της σωματικής δραστηριότητας, τα θέρετρα πλέον προσφέρουν τα πάντα, από μαθήματα κεραμικής μέχρι ύφανση και ζωγραφική για να απασχολήσουν το μυαλό και να μας κρατούν μακριά από τις οθόνες μας. Εργαστήρια και εκπαιδευτικές συνεδρίες και διαλέξεις σε θέματα όπως η διατροφή, η αυτοφροντίδα, η ολιστική θεραπεία και η προσωπική ανάπτυξη.

Η υγιεινή κουζίνα είναι σημαντική με μια πληθώρα από θρεπτικά γεύματα, για την υποστήριξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Τα θέρετρα μπορεί να προσφέρουν και επιλογές από το αγρόκτημα στο τραπέζι ή χορτοφαγικές/vegan επιλογές, για να καλύψουν διάφορες διατροφικές προτιμήσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε και τις μονάδες σε μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι και η Νέα Υόρκη, που πληρούν και προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την πολυπόθητη ευεξία και αναζωογόνηση, όπως το Aman New York, που άνοιξε πρόσφατα. Δεν είναι πλέον μόνο τα med spas στη φύση που συνδυάζουν διαγνωστικά και ιατρικές θεραπείες σε θεραπευτικές προσφορές. Μπορείτε πλέον να κάνετε μια εξέταση γνωστικής υγείας την ημέρα, να δειπνήσετε με εκπληκτικό ιταλικό φαγητό και να παρακολουθήσετε μια παράσταση στο τζαζ κλαμπ του ξενοδοχείου το βράδυ, δίχως να χρειαστεί να ταξιδεύσετε μακριά από τη ζωή της πόλης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο positivelife.gr